Планинска лепотица Голија пружа се од родног места Светог Саве, Дежевске долине, на југу, па све до Рудњанске висоравни која се нагло спушта према манастиру Студеници на северу. Тако голема, како јој име по једној од теорија и настаде, обухвата територије 3 општине (Ивањице, Рашке и Сјенице) и 2 града (Краљева и Новог Пазара). Из ког год правца дошли до села Рудно, освојиће вас прелепи пејзажи. Доминирају шуме јеле, смрче и букве прекинуте пашњацима, пољима хељде, засадима малина и кромпира.

Наша кућа је последња до које долази асфалтни пут из правца Ибарске магистрале. За даље истраживање планине иде се разгранатом мрежом добро утабаних макадамских путева. Најближа бензинска пумпа је на 28 km у месту Баљевац. Овде у центру села се налази основна школа, травнати фудбалски терен и затворени терен за мали фудбал са бетонском подлогом, два мала игралишта за децу, једна добро снабдевена продавница и неколико сеоских туристичких домаћинстава која пружају услуге смештаја и исхране и где се и наши гости хране. На само један километар од куће се налази чиста планинска река Бревина пуна поточних пастрмки, често излетиште посетилаца Рудна али и место окупљања извиђача из целе Србије.

Будите спремни да истражујете звездано небо, јер увече нема много светла у окружењу па се звезде јасније виде него у граду. У вечерњим часовима влада сеоски мир. Нашим гостима некада треба времена да се навикну на тишину, али кажу да им је баш то требало. А ујутру, док испијате јутарњу кафу, кроз крошњу трешње пролазе сунчеви зраци из правца планине Копаоник на коју гледате из дворишта.

НЕПОСРЕДНА ОКОЛИНА

Село Рудно